Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g masła roślinnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g)
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • galaretka owocowa
  • truskawki, brzoskwinie lub maliny na wierzch

Mleko wymieszać z żelatyną.

Podgrzewać na małym ogniu i co jakiś czas delikatnie mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie zagotowywać). Pozostawić do ostygnięcia.

Białka utrzeć na pianę.

Żółtka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.

Do masy dodać chłodne mleko oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać.

Masę podzielić na dwie części.

Jedną wymieszać z kakao.

Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną. Wstawić ją do lodówki, aby szybciej stężała. Następnie wylać masę ciemną (kiedy masa jasna już lekko stężeje).

Ciasto wstawić do lodówki.

Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Odstawić do momentu, aż zacznie lekko tężeć.

Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce.

Zalać galaretką i wstawić do lodówki.

Ptasie mleczko 3

13 komentarzy

  1. Kocham ptasie mleczko ale sama jeszcze nie robiłam 🙂 Idealne na lato 😛 Szybko, smacznie i tanio. Aż mi ślinka pociekła :3 Gdybym teraz chciała to zrobić to nie muszę iść po zakupy – wszystko mam 😀 Była bym zachwycona gdybyś zechciała zaobserwować mojego bloga: https://lamliwypaznokiec.blogspot.com/

    • To ciasto mojego dzieciństwa 🙂 Składniki łatwo dostępne i faktycznie idealne na lato. Chętnie zajrzę do Ciebie. Dziękuję 🙂

  2. Czy jeśli zamiast masła roślinnego, chcę dodać zwykłe masło to tyle samo gram?

  3. Robiłam jak dla mnie to za słodkie następnym razem mniej cukru dam

  4. A mi wyszła masa strasznie rzadka składniki oddzieliły się od mleka…

  5. Ptasie mleczko robie od 25 lat…

  6. Mam pytanie dlaczego wlewając masę ciemną połączyła mi sie ona z jasną?

    • Masa musiała chyba niestety za mało stężeć. Następnym razem polecam w takiej sytuacji wstawić masę jasną na chwilę do lodówki i dopiero wtedy zalać masą ciemną. Dodam tę informację zaraz w przepisie.

  7. Monika Roter

    Czy na dużą firmę do ciasta składniki muszę podwoić?

    • To zależy jak duża jest ta forma 😉 Jeśli bardzo duża, no to tak. Generalnie z przepisu wychodzi porcja na formę/szklane naczynie o średnicy ok. 25 cm.

  8. Anna Musiał-Strap

    Jaką konsystencję ma mieć masa?

    • Masa jest dość gęsta – nieco bardziej niż dobrze ubity kogel mogel 😉 Tężeje w lodówce.

Dodaj komentarz