Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g masła roślinnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g)
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • galaretka owocowa
  • truskawki, brzoskwinie lub maliny na wierzch

Mleko wymieszać z żelatyną.

Podgrzewać na małym ogniu i co jakiś czas delikatnie mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie zagotowywać). Pozostawić do ostygnięcia.

Białka utrzeć na pianę.

Żółtka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.

Do masy dodać chłodne mleko oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać.

Masę podzielić na dwie części.

Jedną wymieszać z kakao.

Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną. Wstawić ją do lodówki, aby szybciej stężała. Następnie wylać masę ciemną (kiedy masa jasna już lekko stężeje).

Ciasto wstawić do lodówki.

Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Odstawić do momentu, aż zacznie lekko tężeć.

Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce.

Zalać galaretką i wstawić do lodówki.

Ptasie mleczko 3

Zapraszam na Cookpad! Najlepsze miejsce do przechowywania własnych przepisów!

https://cookpad.com/pl

Logo

11 komentarzy

  1. Czy jeśli zamiast masła roślinnego, chcę dodać zwykłe masło to tyle samo gram?

  2. Robiłam jak dla mnie to za słodkie następnym razem mniej cukru dam

  3. A mi wyszła masa strasznie rzadka składniki oddzieliły się od mleka…

  4. Ptasie mleczko robie od 25 lat…

  5. Mam pytanie dlaczego wlewając masę ciemną połączyła mi sie ona z jasną?

    • Masa musiała chyba niestety za mało stężeć. Następnym razem polecam w takiej sytuacji wstawić masę jasną na chwilę do lodówki i dopiero wtedy zalać masą ciemną. Dodam tę informację zaraz w przepisie.

  6. Monika Roter

    Czy na dużą firmę do ciasta składniki muszę podwoić?

    • To zależy jak duża jest ta forma 😉 Jeśli bardzo duża, no to tak. Generalnie z przepisu wychodzi porcja na formę/szklane naczynie o średnicy ok. 25 cm.

  7. Anna Musiał-Strap

    Jaką konsystencję ma mieć masa?

    • Masa jest dość gęsta – nieco bardziej niż dobrze ubity kogel mogel 😉 Tężeje w lodówce.

Dodaj komentarz