Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g masła roślinnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g)
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • galaretka owocowa
  • truskawki, brzoskwinie lub maliny na wierzch

Mleko wymieszać z żelatyną. Podgrzewać na małym ogniu i co jakiś czas delikatnie mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie zagotowywać). Pozostawić do ostygnięcia. Białka utrzeć na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i masłem roślinnym. Do masy dodać chłodne mleko oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać.

Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki.

Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki.

Ptasie mleczko 3

4 komentarze

  1. Monika Roter

    Czy na dużą firmę do ciasta składniki muszę podwoić?

    • To zależy jak duża jest ta forma 😉 Jeśli bardzo duża, no to tak. Generalnie z przepisu wychodzi porcja na formę/szklane naczynie o średnicy ok. 25 cm.

  2. Anna Musiał-Strap

    Jaką konsystencję ma mieć masa?

    • Masa jest dość gęsta – nieco bardziej niż dobrze ubity kogel mogel 😉 Tężeje w lodówce.

Dodaj komentarz