Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko.
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g masła roślinnego
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g)
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 2 czubate łyżeczki kakao
- galaretka owocowa
- truskawki, brzoskwinie lub maliny na wierzch
Mleko wymieszać z żelatyną.
Podgrzewać na małym ogniu i co jakiś czas delikatnie mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie zagotowywać). Pozostawić do ostygnięcia.
Białka utrzeć na pianę.
Żółtka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
Masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce przygotowanej masy z żółtek.
Do powstałej masy dodać chłodne mleko oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać.
Masę podzielić na dwie części.
Jedną wymieszać z kakao.
Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną. Wstawić ją do lodówki, aby szybciej stężała. Następnie wylać masę ciemną (kiedy masa jasna już lekko stężeje).
Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Odstawić do momentu, aż zacznie lekko tężeć.
Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce.
Zalać galaretką i wstawić do lodówki.
Dzień dobry ja to robiłam z jakieś 25 lat temu wiem że tłuszcz musi być bardzo tłusty inaczej są grudy . i nie dawałam masła tylko dobrą margarynę może tu tkwi diabeł z tym że się waży ?
Mi tez skladniki sie oddzielily … maslo wogole wyglada jakby sie zwarzylo. Co robie zle? Wogole wydaje mi sie ze 3 lyzki zelatyny na tyle mleka to stanowczo za malo. Ale co z tym maslem, moze wiesz dlaczego tak sie zwarzylo?
To ciasto niestety jest dość kapryśne 🙂 masło i jajka muszą być koniecznie w temperaturze pokojowej, a mleko musi być dokładnie wystudzone. Może to dlatego?
Basia spróbuj roztopić w garnku masło (ja zamiast masła daję margarynę roztopioną) jak masz żółtka zmiksowane z cukrem, cukrem waniliowym dodaję roztopioną margarynę (nie może być ona za gorąca – ciepła jest oki) a co do żelatyny wystarczy 35 g pamiętaj że nie wolno zagotować mleka. Nie dawaj tak dużo cukru bo ciasto będzie za słodkie… 3/4 szklanki wystarczy.
Ciasto mega. Polecam.
Kocham ptasie mleczko ale sama jeszcze nie robiłam 🙂 Idealne na lato 😛 Szybko, smacznie i tanio. Aż mi ślinka pociekła :3 Gdybym teraz chciała to zrobić to nie muszę iść po zakupy – wszystko mam 😀 Była bym zachwycona gdybyś zechciała zaobserwować mojego bloga: https://lamliwypaznokiec.blogspot.com/
To ciasto mojego dzieciństwa 🙂 Składniki łatwo dostępne i faktycznie idealne na lato. Chętnie zajrzę do Ciebie. Dziękuję 🙂
Czy jeśli zamiast masła roślinnego, chcę dodać zwykłe masło to tyle samo gram?
Tak, tyle samo.
Robiłam jak dla mnie to za słodkie następnym razem mniej cukru dam
A mi wyszła masa strasznie rzadka składniki oddzieliły się od mleka…
Ptasie mleczko robie od 25 lat…
Mam pytanie dlaczego wlewając masę ciemną połączyła mi sie ona z jasną?
Masa musiała chyba niestety za mało stężeć. Następnym razem polecam w takiej sytuacji wstawić masę jasną na chwilę do lodówki i dopiero wtedy zalać masą ciemną. Dodam tę informację zaraz w przepisie.
Czy na dużą firmę do ciasta składniki muszę podwoić?
To zależy jak duża jest ta forma 😉 Jeśli bardzo duża, no to tak. Generalnie z przepisu wychodzi porcja na formę/szklane naczynie o średnicy ok. 25 cm.
Jaką konsystencję ma mieć masa?
Masa jest dość gęsta – nieco bardziej niż dobrze ubity kogel mogel 😉 Tężeje w lodówce.