Delikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe.
Składniki:
- mięso z piersi kurczaka (ok. 500 g)
- 500 ml jogurtu greckiego
- kilka łyżeczek suszonej papryki
- 10 – 15 pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki oregano
- kilka łyżek oliwy
- pół pęczka szczypiorku
- 1 kula mozzarelli
- pół szklanki mąki
Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość cienkie plastry, posypać solą i papryką. Obtoczyć w oliwie a następnie w mące. Jogurt wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego jogurtu. Naczynie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kurczaka wraz z jogurtową zalewą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory. Piec kolejne 25 minut.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Pysznie wygląda 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂