Pierś kurczaka zapiekana z jogurtem greckim i mozzarellą

kurczak z jogurtem

Delikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe.

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka (ok. 500 g)
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • kilka łyżeczek suszonej papryki
  • 10 – 15 pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
  • kilka łyżek oliwy
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 kula mozzarelli
  • pół szklanki mąki

Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość cienkie plastry, posypać solą i papryką. Obtoczyć w oliwie a następnie w mące. Jogurt wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego jogurtu. Naczynie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kurczaka wraz z jogurtową zalewą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory. Piec kolejne 25 minut.

Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

kurczak z jogurtem 2

Dodaj komentarz