Risotto dyniowe

Risotto dyniowe 2

Bardzo aromatyczne risotto z dynią, dodatkiem wina, masła truflowego i rozmarynu.

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1 mała dynia (ok. 600 g miąższu)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki masła z białymi truflami (można kupić np. tutaj: Smaki Południa)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • świeży rozmaryn do posypania

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Dynię obrać, oczyścić z pestek i również pokroić w kostkę.

Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i 2 łyżeczki masła z dodatkiem białych trufli.

Cebulę zeszklić na rozpuszczonym maśle.

Dodać dynię i smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Dodać ryż i wino. Wino zredukować.

Na patelnię dodawać partiami bulion (po ok. 1/2 szklanki i czekać, aż ryż wchłonie bulion).

W trakcie dolewania bulionu, dodać łyżkę masła i suszony rozmaryn.

Całość mieszać i gotować, aż ryż wchłonie cały bulion i zmięknie.

Gotowe risotto posypać świeżym rozmarynem.

Risotto dyniowe 3

Za inspirację do przygotowania tego dania dziękuję sklepowi Smaki Południa.

Dodaj komentarz