Bardzo aromatyczne risotto z dynią, dodatkiem wina, masła truflowego i rozmarynu.
Składniki:
- 200 g ryżu
- 1 mała dynia (ok. 600 g miąższu)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki masła z białymi truflami (można kupić np. tutaj: Smaki Południa)
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- świeży rozmaryn do posypania
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Dynię obrać, oczyścić z pestek i również pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i 2 łyżeczki masła z dodatkiem białych trufli.
Cebulę zeszklić na rozpuszczonym maśle.
Dodać dynię i smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać ryż i wino. Wino zredukować.
Na patelnię dodawać partiami bulion (po ok. 1/2 szklanki i czekać, aż ryż wchłonie bulion).
W trakcie dolewania bulionu, dodać łyżkę masła i suszony rozmaryn.
Całość mieszać i gotować, aż ryż wchłonie cały bulion i zmięknie.
Gotowe risotto posypać świeżym rozmarynem.
Za inspirację do przygotowania tego dania dziękuję sklepowi Smaki Południa.