Proziaki

Proziaki

Proziaki to placki z mąki i zsiadłego mleka z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Pochodzą z Pokarpacia. Placki pięknie wyrastają. Można je podawać zarówno na słodko, jak i słono. Mogą stanowić zamiennik pieczywa.

Smaży się je na suchej patelni lub ewentualnie z dodatkiem odrobiny tłuszczu (ja dodałam trochę oleju).

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ewentualnie odrobina oleju do smażenia

Proziaki 2

Jajko roztrzepać widelcem.

Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać jajko, cukier, sól, sodę oraz zsiadłe mleko.

Ciasto wyrabiać ręką. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm.

Z ciasta wykrawać okrągłe placki. Z podanych składników uzyskałam 16 średniej wielkości placków.

Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni (można z odrobiną tłuszczu).

Proziaki 3

11 komentarzy

  1. To nie do końca jest przepis na proziaki. Do proziakow nie używa się oleju i cukru. I nie piecze się na patelce.

    • Dzięki za komentarz 🙂 przyznaję, że u mnie w domu nie robiło się proziaków, więc bazuję na znalezionych przepisach. Ta wersja bardzo mi smakowała. A Ty jak pieczesz? 🙂

  2. Na maślance też są dobre

  3. Bez jajka lepsze, i jeszcze z odrobiną suchego maku, wspomnienia z mego dzieciństwa

  4. kefir tak ale maslanka nie bo to już nie będzie ten smak

  5. faktycznie w oryginale nie na oleju, najlepsze jak dla mnie to jeszcze cieple przekroić i w srodek masełko czosnkowe

  6. Czy zamiast zsiadłego mleka może być maślanka?

  7. Bardzo lubię 🙂 Pyszności 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.