Proziaki to placki z mąki i zsiadłego mleka z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Pochodzą z Pokarpacia. Placki pięknie wyrastają. Można je podawać zarówno na słodko, jak i słono. Mogą stanowić zamiennik pieczywa.
Smaży się je na suchej patelni lub ewentualnie z dodatkiem odrobiny tłuszczu (ja dodałam trochę oleju).
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- ewentualnie odrobina oleju do smażenia
Jajko roztrzepać widelcem.
Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać jajko, cukier, sól, sodę oraz zsiadłe mleko.
Ciasto wyrabiać ręką. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
Z ciasta wykrawać okrągłe placki. Z podanych składników uzyskałam 16 średniej wielkości placków.
Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni (można z odrobiną tłuszczu).
To nie do końca jest przepis na proziaki. Do proziakow nie używa się oleju i cukru. I nie piecze się na patelce.
Dzięki za komentarz 🙂 przyznaję, że u mnie w domu nie robiło się proziaków, więc bazuję na znalezionych przepisach. Ta wersja bardzo mi smakowała. A Ty jak pieczesz? 🙂
Na maślance też są dobre
Tak jest, też dobre 🙂
Bez jajka lepsze, i jeszcze z odrobiną suchego maku, wspomnienia z mego dzieciństwa
kefir tak ale maslanka nie bo to już nie będzie ten smak
faktycznie w oryginale nie na oleju, najlepsze jak dla mnie to jeszcze cieple przekroić i w srodek masełko czosnkowe
Czy zamiast zsiadłego mleka może być maślanka?
Może być 🙂
chyba raczej kefir a nie maślankę
a oryginalnie to raczej nie dawało się tłuszczu
Polecam ciepłe z zimnym mlekiem
Bardzo lubię 🙂 Pyszności 🙂