Makaron z mięsem z piersi kurczaka, szpinakiem, pomidorami i fetą. W sezonie polecam użyć świeżych pomidorów i szpinaku. Prosty przepis na obiad.
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 400 g pomidorów z puszki lub świeżych
- 1 mała cebula
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 100 g fety
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- liście bazylii do posypania
- makaron do spaghetti (na 3-4 porcje)
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy ja najpierw sparzyć i obrać ze skórki. Szpinak rozmrozić.
Kurczaka oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Dodać kurczaka i wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Na patelnię dodać rozmrożony szpinak. Smażyć do czasu odparowania wody. Dodać kawałki fety oraz pokrojone pomidory i oregano. Gotować przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż sos wyraźnie się zagęści.
Przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem spaghetti. Posypać posiekaną, świeżą bazylią.
Bardzo lubię takie dania 🙂