Makaron mie z kurczakiem i grzybami mun

Makaron z kurczakiem i grzybami mun

Makaron mie jest jednym z elementów kuchni azjatyckiej. Jest sporządzany z mąki pszennej i ma postać grubych nitek. Jest świetnym dodatkiem do kurczaka i warzyw. Danie przyprawiam sosem sojowym, chilli i imbirem.

Składniki:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 cebule dymki
  • 1/2 średniej wielkości, czerwonej papryki
  • 15 g suszonych grzybów mun
  • 2 łyżki pędów bambusa
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • szczypta suszonego chilli
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • olej do smażenia
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypiorek (z dymki) do posypania
  • ziarna sezamu do posypania
  • 200 g makaronu mie + szczypta soli do wody

Kurczaka oczyścić i pokroić na cienkie paski. Wymieszać z mąką i dwoma łyżkami sosu sojowego. Wstawić do lodówki i marynować ok. 1 godziny.

Cebulę pokroić na mniejsze kawałki (dymki powinny być dość małe i wtedy można je pokroić na 6-8 części). Paprykę pokroić w cienkie paski.

Grzyby mun zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut, aż zmiękną.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na niego cebulę i wyciśnięty czosnek. Przesmażyć krótko i dodać zamarynowanego kurczaka. Doprawić chilli i imbirem. Smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodać paprykę, grzyby mun i bambusa. Smażyć ok. 3-4 minut i zalać wodą. Zmniejszyć ogień, dodać 1 łyżkę sosu sojowego i smażyć kolejne 5 minut, aż sos się zagęści.

Makaron wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 3 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą.

Makaron podawać z przygotowanym kurczakiem. Posypać grubo posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

Makaron z kurczakiem i grzybami mun 2

1 komentarz

  1. Takie dania bardzo lubię 🙂 Idealnie trafiają w mój gust 🙂

Dodaj komentarz