Makaron mie jest jednym z elementów kuchni azjatyckiej. Jest sporządzany z mąki pszennej i ma postać grubych nitek. Jest świetnym dodatkiem do kurczaka i warzyw. Danie przyprawiam sosem sojowym, chilli i imbirem.
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 cebule dymki
- 1/2 średniej wielkości, czerwonej papryki
- 15 g suszonych grzybów mun
- 2 łyżki pędów bambusa
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- szczypta suszonego chilli
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- olej do smażenia
- 1/3 szklanki wody
- szczypiorek (z dymki) do posypania
- ziarna sezamu do posypania
- 200 g makaronu mie + szczypta soli do wody
Kurczaka oczyścić i pokroić na cienkie paski. Wymieszać z mąką i dwoma łyżkami sosu sojowego. Wstawić do lodówki i marynować ok. 1 godziny.
Cebulę pokroić na mniejsze kawałki (dymki powinny być dość małe i wtedy można je pokroić na 6-8 części). Paprykę pokroić w cienkie paski.
Grzyby mun zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut, aż zmiękną.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na niego cebulę i wyciśnięty czosnek. Przesmażyć krótko i dodać zamarynowanego kurczaka. Doprawić chilli i imbirem. Smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać paprykę, grzyby mun i bambusa. Smażyć ok. 3-4 minut i zalać wodą. Zmniejszyć ogień, dodać 1 łyżkę sosu sojowego i smażyć kolejne 5 minut, aż sos się zagęści.
Makaron wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 3 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Makaron podawać z przygotowanym kurczakiem. Posypać grubo posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Takie dania bardzo lubię 🙂 Idealnie trafiają w mój gust 🙂