Placki z twarogiem

Placki z twarogiem 6

Delikatne placki z twarogiem i pianą z białek. W smaku przypominają trochę gofry. Słodkie i puszyste. Proponuję podawać ze świeżymi owocami. Przepis na około 15 dość dużych placków.

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników)
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Masło roztopić. Ser zmiksować z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Placki smażyć pojedynczo na małej patelni lub po kilka na większej. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Placki są dość delikatne, dlatego należy przekręcać je bardzo ostrożnie. Podawać z owocami, dżemem lub cukrem pudrem.

Placki z twarogiem 5

Dodaj komentarz