
Delikatne placki z twarogiem i pianą z białek. W smaku przypominają trochę gofry. Słodkie i puszyste. Proponuję podawać ze świeżymi owocami. Przepis na około 15 dość dużych placków.
Składniki:
- 250 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników)
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę.
Masło roztopić.
Ser zmiksować z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

Placki smażyć pojedynczo na małej patelni lub po kilka na większej.
Smażyć krótko z obu stron do zarumienienia.
Placki są delikatne, dlatego należy przekręcać je dość ostrożnie.
Podawać z owocami, dżemem lub cukrem pudrem.
