Tartaletki karmelowo-czekoladowe

 

Tartaletki z karmelem 3

Tartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm.

Kruche ciasto:

  • szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko

Masa karmelowa:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 40 ml wody
  • 40 g masła
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 120 g solonych orzechów ziemnych

Masa czekoladowa:

  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 130 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania foremek
  • 30 g orzechów ziemnych na wierzch tartaletek

Tartaletki z karmelem

Mąkę wyrobić z jajkiem, pokrojonym zimnym masłem oraz cukrem pudrem. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki. Uformować kulę i wstawić ją na około 30 minut do lodówki.

Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut.

Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie na palnik i gotować jeszcze kilka minut. Dodać orzechy i zostawić do lekkiego zgęstnienia.

Wystudzone spody wyłożyć masą karmelową i wstawić do lodówki.

Przygotować masę czekoladową. Śmietanę podgrzać w garnuszku. Dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zostawić do przestygnięcia.

Tartaletki wyjąć z lodówki, polać masą czekoladową i udekorować orzechami. Przechowywać w lodówce.

Tartaletki z karmelem 2

Dodaj komentarz