Placki twarogowo-bananowe

placki-twarogowo-bananowe

Proste placuszki z wyraźnie wyczuwalnym smakiem bananów. Mają dość delikatną konsystencję. Według mnie najlepiej smakują polane miodem i posypane orzechami.

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka miodu

Dodatkowo: olej do smażenia, miód, orzechy do posypania

Jajka zmiksować z miodem na jasną masę. Banany ugnieść widelcem i dodać do jajek. Następnie dodać mąkę, śmietanę, pokruszony twaróg i całość dokładnie zmiksować.

Placki smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.

Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości placków.

Po usmażeniu placki można polać miodem i posypać pokrojonymi orzechami.

placki-twarogowo-bananowe-2

3 komentarze

  1. Paulina Baracz

    Czy można zamiast mąki pszennej użyć jakiejś innej, zdrowszej?

  2. Konstancja Czartoryska

    jedno z moich ulubionych przepisów na śniadania 😉
    tylko ja zamiast oleju używam oliwy z Olivek 😉
    Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz