Proste placuszki z wyraźnie wyczuwalnym smakiem bananów. Mają dość delikatną konsystencję. Według mnie najlepiej smakują polane miodem i posypane orzechami.
Składniki:
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 2 dojrzałe banany
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka miodu
Dodatkowo: olej do smażenia, miód, orzechy do posypania
Jajka zmiksować z miodem na jasną masę. Banany ugnieść widelcem i dodać do jajek. Następnie dodać mąkę, śmietanę, pokruszony twaróg i całość dokładnie zmiksować.
Placki smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.
Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości placków.
Po usmażeniu placki można polać miodem i posypać pokrojonymi orzechami.
Bardzo wilgotne …. cóż miałam wrażenie ze są surowe
No tak, banan i ser sprawiają, że są wilgotne, ale ja za to właśnie je lubię 😉
Czy można zamiast mąki pszennej użyć jakiejś innej, zdrowszej?
Jak najbardziej można eksperymentować 🙂 Dodaję jednak zazwyczaj mieszankę (czyli np. 2 łyżki mąki pszennej, a 2 żytniej razowej), bo mają jednak wtedy lepszą konsystencję. Polecam również przepis na placki razowe 🙂 http://www.bullio.pl/placki-razowe/
jedno z moich ulubionych przepisów na śniadania 😉
tylko ja zamiast oleju używam oliwy z Olivek 😉
Pozdrawiam 😉