Pulpety z indyka i kaszy jaglanej

pulpety-z-indyka-i-kaszy-jaglanej

Obiad, który jest cudownie prosty i delikatny w smaku, taki „babciny”. Pulpeciki z mięsa z piersi indyka i kaszy jaglanej, w sosie pomidorowym. Danie podaję posypane obficie natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości pulpetów (dla dwóch osób).

Pulpety:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 g mięsa z piersi indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo: garść drobno posiekanej natki pietruszki

pulpety-z-indyka-i-kaszy-jaglanej-3

Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko i przepłukać najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. Ugotować ją do miękkości w osolonej wodzie. Mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę pokroić na ćwiartki i również zmielić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszać mięso, kaszę jaglaną, cebulę, bułkę tartą, marchewkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować ręką średniej wielkości pulpety.

Formę żaroodporną wysmarować olejem. Ułożyć w niej pulpety w pewnej odległości od siebie (żeby się nie sklejały).

Pulpety piec 30 minut w temperaturze 200°C.

W czasie kiedy pulpety się pieką, przygotować sos pomidorowy. W garnku wymieszać pomidory z puszki z passatą pomidorową. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu aż sos lekko się zagęści. Na koniec dodać łyżkę śmietany (śmietanę najpierw wymieszać w szklance z małą ilością sosu i dopiero w takiej postaci dodać do reszty sosu).

Pulpety po upieczeniu przełożyć do sosu i posypać natką pietruszki. Pulpety mogą delikatnie przywierać do dna formy, w której były pieczone. Można je jednak bez problemu wyjąć przy pomocy np. widelca.

pulpety-z-indyka-i-kaszy-jaglanej-2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.