Obiad, który jest cudownie prosty i delikatny w smaku, taki „babciny”. Pulpeciki z mięsa z piersi indyka i kaszy jaglanej, w sosie pomidorowym. Danie podaję posypane obficie natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości pulpetów (dla dwóch osób).
Pulpety:
Sos pomidorowy:
Dodatkowo: garść drobno posiekanej natki pietruszki
Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko i przepłukać najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. Ugotować ją do miękkości w osolonej wodzie. Mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę pokroić na ćwiartki i również zmielić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszać mięso, kaszę jaglaną, cebulę, bułkę tartą, marchewkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować ręką średniej wielkości pulpety.
Formę żaroodporną wysmarować olejem. Ułożyć w niej pulpety w pewnej odległości od siebie (żeby się nie sklejały).
Pulpety piec 30 minut w temperaturze 200°C.
W czasie kiedy pulpety się pieką, przygotować sos pomidorowy. W garnku wymieszać pomidory z puszki z passatą pomidorową. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu aż sos lekko się zagęści. Na koniec dodać łyżkę śmietany (śmietanę najpierw wymieszać w szklance z małą ilością sosu i dopiero w takiej postaci dodać do reszty sosu).
Pulpety po upieczeniu przełożyć do sosu i posypać natką pietruszki. Pulpety mogą delikatnie przywierać do dna formy, w której były pieczone. Można je jednak bez problemu wyjąć przy pomocy np. widelca.