Placki jogurtowe z karmelizowanymi jabłkami

Placki jogurtowe z kandyzowanymi jabłkami 2

Mięciutkie, delikatne placki jogurtowe. Najlepiej smakują z wyrazistymi dodatkami – np. kwaśnymi owocami czy karmelizowanymi jabłkami.

Składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jabłka karmelizowane:

  • 2 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/4 cytryny
  • szczypta cynamonu

Placki jogurtowe z kandyzowanymi jabłkami 3

Placki:

Masło rozpuścić.

Jogurt zmiksować z jajkami, mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem.

Ciasto odstawić na 15 minut.

Placki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym na patelni maśle.

Podawać z cukrem pudrem i karmelizowanymi jabłkami.

Karmelizowane jabłka:

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić cukier.

Dodać sok z cytryny i podgrzewać przez kilka minut, aż cukier zacznie brązowieć.

Dodać jabłka oraz cynamon i całość wymieszać.

Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut (aż jabłka zmiękną).

 

Placki jogurtowe z kandyzowanymi jabłkami

5 komentarzy

  1. Wyglądają smakowicie 🙂 Zjadłabym na śniadanko 🙂

  2. wyglądają pysznie:)

  3. Fajny pomysł z placuszkami

  4. Mniam, mniam 🙂 ja robię podobne w wersji fit z dodatkiem mąki owsianej

  5. Idealne na leniwe, weekendowe śniadanko 🙂

Dodaj komentarz