Mięciutkie, delikatne placki jogurtowe. Najlepiej smakują z wyrazistymi dodatkami – np. kwaśnymi owocami czy karmelizowanymi jabłkami.
Składniki:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- masło klarowane do smażenia
- cukier puder do posypania
Jabłka karmelizowane:
- 2 jabłka
- 3 łyżki cukru
- sok z 1/4 cytryny
- szczypta cynamonu
Placki:
Masło rozpuścić.
Jogurt zmiksować z jajkami, mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem.
Ciasto odstawić na 15 minut.
Placki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym na patelni maśle.
Podawać z cukrem pudrem i karmelizowanymi jabłkami.
Karmelizowane jabłka:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić cukier.
Dodać sok z cytryny i podgrzewać przez kilka minut, aż cukier zacznie brązowieć.
Dodać jabłka oraz cynamon i całość wymieszać.
Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut (aż jabłka zmiękną).
Prezentują się nad wyraz smakowicie. Od razu chce się jeść! 🙂
To jest moje śniadaniowe marzenie <3 i te jabłka wyglądają świetnie 🙂
Wyglądają smakowicie 🙂 Zjadłabym na śniadanko 🙂
wyglądają pysznie:)
Fajny pomysł z placuszkami
Mniam, mniam 🙂 ja robię podobne w wersji fit z dodatkiem mąki owsianej
Idealne na leniwe, weekendowe śniadanko 🙂