Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu – miękka i słodka marchewka z groszkiem. 

Składniki:

  • 1,5 kg marchewki
  • 450 g mrożonego, zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 szklanka wody
  • sól

Marchew umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Marchew powinna być miękka, ale nie rozpadająca się.

Po ostudzeniu, marchew obrać i pokroić w dość drobną kostkę.

Groszek wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i odcedzić.

Marchew wymieszać w garnku z groszkiem. Dodać szklankę wody i ok. 1 łyżeczki soli.

Gotować ok. 10 minut pod przykryciem.

Masło rozpuścić na patelni i wymieszać z mąką. Energicznie mieszać i podgrzewać.

Przygotowaną zasmażkę dodać do marchewki z groszkiem i dokładnie wymieszać.

Gotować jeszcze ok. 5 minut pod przykryciem.

Marchewka z groszkiem 2

1 komentarz

  1. Pyszna klasyka 🙂 Uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz