Kasza jęczmienna z bakłażanem, pomidorami, cebulą i papryką. Całość gotowana w sosie pomidorowym, posypana mozzarellą, bazylią i rozmarynem.
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej + 1 łyżeczka soli
- 400 g passaty pomidorowej
- 3 słodkie pomidory (np. malinowe)
- 1 średni bakłażan
- 1 mała cebula
- 1 średnia, zielona papryka
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 150 g mozzarelli
- garść liści świeżej bazylii
- kilka listków świeżego rozmarynu
Kaszę jęczmienną ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Bakłażana, pomidory i paprykę pokroić w nieco grubszą kostkę.
Cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodać bakłażana i paprykę.
Doprawić solą, oregano, bazylią i smażyć na patelni przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać pomidory i ugotowaną kaszę.
Całość zalać passatą pomidorową.
Dokładnie wymieszać i gotować na patelni przez ok. 10 minut.
Na koniec posypać kawałkami mozzarelli i przykryć pokrywką.
Poczekać, aż ser się rozpuści.
Danie podawać posypane liśćmi bazylii i rozmarynu.
Mam wrażenie że ktoś kto pisał ten przepis nigdy tej potrawy nie robił albo nie potrafi gotować…
Czemu?
Jakie pyszności 🙂 Mniam 🙂