Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

Pstrąg pieczony na grillu wymaga naprawdę niewielu dodatków, żeby smakować perfekcyjnie. Trochę soli, cytryna, koperek i czerwona cebula i możecie rozkoszować się idealnym daniem. Do tego ulubiona sałatka i masło koperkowe. Pycha 🙂

Pstrąga można przygotować również w piekarniku (najlepiej z funkcją grilla).

Składniki na jedną porcję:

  • 1 patroszony pstrąg
  • 1 gruby plaster cytryny
  • 1 gruby plaster czerwonej cebuli
  • 2 gałązki koperku
  • sól
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • masło koperkowe
  • kawałek cytryny

Pstrąg z grilla 2

Od ryby można odciąć głowę (ja wolę przygotowywać z odciętą głową, bo zajmuje mniej miejsca).

Pstrąga umyć i dokładnie natrzeć solą (w środku oraz z zewnątrz).

Plastry cytryny i cebuli przeciąć na pół i włożyć do środka pstrąga wraz z gałązkami koperku.

Pstrąga przełożyć do miski, zalać olejem i przykryć folią aluminiową.

Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Rybę przełożyć do rusztu do grillowania ryb.

Piec ok. 20-30 minut na grillu lub w piekarniku z funkcją grilla. W trakcie pieczenia co jakiś czas przekręcać ruszt.

Podawać z masłem wymieszanym z drobno posiekanym koperkiem, ulubioną surówką i cytryną.

Pstrąg z grilla 3

1 komentarz

  1. Na taką rybkę to ja zawsze jestem chętna 🙂 Pyszności 🙂

Dodaj komentarz