Placki jogurtowe z ananasem

Placki jogurtowe z ananasem

Puszyste, jogurtowe placki z kawałkami ananasa. Placki są dość słodkie, więc można je jeść bez żadnych dodatków. Jeśli jednak wolimy, można po usmażeniu posypać je cukrem pudrem lub podawać z dodatkiem ulubionego dżemu.

Składniki:

  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 plastry ananasa z zalewy
  • masło do smażenia

Jogurt zmiksować z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia, sodą i miodem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

Ananasa pokroić w mniejsze kawałki.

Patelnię rozgrzać i posmarować małą ilością masła. Placki nakładać chochlą na dobrze rozgrzaną patelnię. Kiedy placki lekko zrumienią się z jednej strony, w ciasto włożyć po 3-4 kawałki ananasa i lekko je docisnąć. Usmażyć na rumiano z jednej strony i przekręcić. Zrumienić z drugiej strony i zdjąć z patelni.

UWAGA: Nie dodawajcie zbyt dużo kawałków ananasa, bo będziecie mieć problem z przekręceniem placków na drugą stronę.

Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości placków.

Placki jogurtowe z ananasem 2

2 komentarze

  1. Uwielbiam ananasa a w takim połączeniu musi być mega!

  2. Uwielbiam ananasa 🙂 Pyszne placuszki 🙂

Dodaj komentarz