Klasyczny sposób na wykorzystanie kurczaka i marchewek z rosołu. Paszteciki w kruchym cieście. Polecam podawać z czerwonym barszczem.
Farsz:
- 450 g ugotowanego mięsa rosołowego z kurczaka (masa po oddzieleniu od kości)
- 2 duże, ugotowane marchewki z rosołu
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 50 g śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko do wysmarowania wierzchu
Z mąki, masła, jajka, śmietany i soli wyrobić ciasto. Uformować je w kulę, okręcić folią spożywczą i odstawić na ok. pół godziny do lodówki.
Mięso z rosołu (po oddzieleniu od kości) oraz marchewki zmielić w maszynce do mielenia. Wymieszać z jajkiem, majerankiem, solą pieprzem.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować w długi pas o szerokości ok. 15 cm i grubości ok. 3 mm. Na środku powstałych pasów ułożyć farsz.
Ciasto zawijać, tak aby zakryć cały farsz i uformować rozpłaszczone rulony. Ciasto ułożyć miejscem łączenia do dołu.
Rulon pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Z podanych składników uzyskałam 14 średniej wielkości pasztecików. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 35 minut w temperaturze 190°C.
Bardzo apetyczne 🙂 Zjadłabym 🙂
Wyglądają tak apetycznie, że nabrałam wielkiej ochoty by też takie zrobić:) Obserwuję w google+