Muffiny wypełnione groszkiem, fetą i żółtym serem. Z powodzeniem zastąpią bułkę do śniadania.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 50 ml oleju
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 100 g fety
- 25 g żółtego, łagodnego sera
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do wysmarowania foremek
Mąkę zmiksować z jajkami, olejem, mlekiem, solą i proszkiem do pieczenia.
Fetę pokroić na mniejsze kawałki. Ser utrzeć na tarce o małych oczkach.
Masę wymieszać łyżką z fetą, groszkiem i startym serem.
Silikonową formę do muffinów wysmarować olejem. Z przepisu wychodzi 11 muffinów średniej wielkości. Do każdego zagłębienia nakładać masę do mniej więcej 2/3 wysokości foremki.
Piec ok. 23 minut w temperaturze 180°C.
Chyba zrobię sobie do pracy i do szkoły 🙂 na pewno jest to lepsze od tradycyjnej bułki czy mleka z płatkami śniadaniowymi. Dzięki za przepis i inspiracje 🙂
Pysznie wyglądają 🙂 Bardzo lubię muffinki zarówno słodkie jaki wytrawne 🙂
Muszą być cudowne!!!