Muffiny z groszkiem i fetą

Muffiny z groszkiem i fetą

Muffiny wypełnione groszkiem, fetą i żółtym serem. Z powodzeniem zastąpią bułkę do śniadania. 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 100 g fety
  • 25 g żółtego, łagodnego sera
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do wysmarowania foremek

Mąkę zmiksować z jajkami, olejem, mlekiem, solą i proszkiem do pieczenia.

Fetę pokroić na mniejsze kawałki. Ser utrzeć na tarce o małych oczkach.

Masę wymieszać łyżką z fetą, groszkiem i startym serem.

Silikonową formę do muffinów wysmarować olejem. Z przepisu wychodzi 11 muffinów średniej wielkości. Do każdego zagłębienia nakładać masę do mniej więcej 2/3 wysokości foremki.

Piec ok. 23 minut w temperaturze 180°C.

Muffiny z groszkiem i fetą 2

3 komentarze

  1. Chyba zrobię sobie do pracy i do szkoły 🙂 na pewno jest to lepsze od tradycyjnej bułki czy mleka z płatkami śniadaniowymi. Dzięki za przepis i inspiracje 🙂

  2. Pysznie wyglądają 🙂 Bardzo lubię muffinki zarówno słodkie jaki wytrawne 🙂

  3. Muszą być cudowne!!!

Dodaj komentarz