Placek z gotowanych ziemniaków i sera, przyprawiony bazylią i oregano. Może stanowić dodatek do obiadu lub być świetną, prostą przekąską.
Jest to kolejny przepis biorący udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.pl).
Składniki:
- 1 kg ziemniaków + 1 łyżeczka soli
- 50 g łagodnego, żółtego sera (np. goudy)
- 50 g parmezanu
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 18%
- garść świeżych liści bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki masła
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe rozgnieć z masłem.
Ser żółty i parmezan utrzyj na tarce o małych oczkach.
Bazylię drobno posiekaj.
Do masy ziemniaczanej dodaj utarty żółty ser oraz parmezan, jajka, śmietanę, mleko, bazylię i mąkę.
Całość zamieszaj dokładnie łyżką i dopraw oregano, solą i pieprzem.
Masę przełóż do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
może być fajnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia