Pizza

Pizza

Pizza to danie, które często gości na moim stole. Pyszna, sycąca, łatwa do wykonania, jednak dość czasochłonna. Najważniejsze jest ciasto. Poniżej podaję wielokrotnie wypróbowany przepis. Pizzę najlepiej piec na kamieniu w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku (minimum 250°C). Zapiekać z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 0)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • szczypta oregano

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, wodę, sól, cukier, oliwę oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł do wyrabiania).  Odstawić przykryte ścierką na co najmniej godzinę w  ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta).

Sos pomidorowy:

  • 300 g przecieru pomidorowego z kartonika
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka listków świeżej bazylii
  • łyżka oliwy

Bazylię posiekać. Dodać do przecieru pomidorowego wraz z pozostałymi przyprawami, oliwą oraz wyciśniętym czosnkiem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Dodatkowo:

  • ok. 250 g sera (mozzarelli lub mieszanki mozzarelli i łagodnego sera żółtego)
  • dowolne dodatki (np. papryka, cebula, pomidory, suszone pomidory, pieczarki)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano do posypania.

Piekarnik nagrzać do minimum 250°C (najwyższą moc piekarnika). Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania.

Ciasto podzielić na dwie równe części (UWAGA: jeśli chcecie piec pizzę na kamieniu, to łatwiej jest upiec z tej samej porcji trzy mniejsze – łatwiej przenosić na rozgrzany kamień). Stolnicę lub blat podsypać mąką. Każdą część ciasta poprzez delikatne rozciąganie uformować w kształt cienkiego okręgu. Można również rozwałkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia posypanej mąką, jeśli używamy kamienia). Polać sosem pomidorowym. Posypać startą mozzarellą. Na wierzchu ułożyć drobno pokrojone dodatki. Całość posypać suszonym oregano.

Pizzę piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 7-8 minut).

Pizza 2

2 komentarze

  1. Matko. Mleko w pizzy.

  2. Pingback: Pizza z pesto i łososiem | Bullio

Dodaj komentarz