Szwedzkie pierniczki (Pepparkakor)

Delikatne, korzenne ciasteczka, czyli szwedzkie pierniczki. Można je piec na ostatnią chwilę. Nie wymagają leżakowania. Świetne do kawy. Obowiązkowo w kultowych foremkach ze sklepu Ikea 😉

Składniki:

  • 150 g syropu klonowego
  • 110 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 380 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

W garnku rozpuścić masło, cukier i syrop klonowy (co jakiś czas mieszać).

Zostawić do przestudzenia.

W dużej misce wymieszać jajko, przygotowaną mieszankę, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszać przy użyciu miksera. Ciasto jest dość klejące.

Z ciasta uformować kulę.

Przykryć ją folią spożywczą i odstawić na ok. dwie godziny do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki, z ciasta odrywać mniejsze kawałki i cienko je rozwałkowywać na blacie podsypanym mąką.

Foremkami wykrawać pierniki.

Pierniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia (kontrolować i ewentualnie skrócić lub wydłużyć czas pieczenia).

Z przepisu uzyskałam ok. 50 pierników różnej wielkości (od małych jeżyków do dużych łosi).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*