Kotlety z mielonego mięsa drobiowego na sposób nieco śródziemnomorski – z suszonymi pomidorami i mieszanką włoskich przypraw.
Składniki:
500 g mięsa z udek kurczaka (bez kości)1 jajko
2 łyżki bułki tartej
10 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
1 mała cebula
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki suszonej bazylii
/można zamiast użyć gotowej przyprawy włoskiej – ok. 2 łyżek/
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Mięso i cebulę zmielić.
Suszone pomidory drobno posiekać.
W misce wymieszać mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą, suszone pomidory, wyciśnięty czosnek oraz przyprawy.
Z mięsa formować wilgotną dłonią kotlety.
Z przepisu uzyskacie 12 średniej wielkości kotletów.
Kotlety smażyć krótko z dwóch stron na patelni na dobrze rozgrzanym oleju (tylko do lekkiego zrumienienia).
Następnie przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.