Jestem ogromną fanką kuchni włoskiej 🙂 Kilka razy miałam okazję odwiedzić Włochy i za każdym razem jestem zachwycona tym krajem. Na pewno nie raz tam jeszcze wrócę. Uwielbiam pizzę i spaghetti, a to danie jest ich wspaniałym połączeniem.
Bodźcem do przygotowania tej „pizzy” był makaron do spaghetti, który ugotowałam w nadmiarze, a że jestem osobą która nie lubi marnować jedzenia, musiałam coś wymyślić 😉 Danie przygotowuje się szybko (nie trzeba czekać jak w tradycyjnej pizzy na wyrośnięcie ciasta) i jest bardzo sycące.
Składniki:
- 150 g makaronu
- 100 g mozzarelli
- 2 małe pieczarki
- 1/3 małej papryki
- 4 małe plastry wędliny
- 1/2 cebuli
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki startego parmezanu
Sos pomidorowy:
Sos beszamelowy:
Dodatkowo: kawałek masła do wysmarowania formy, sól do wody na makaron
Makaron zagotować w osolonej wodzie ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedzić.
Sos beszamelowy: Masło rozpuścić na patelni. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Dokładnie zamieszać i dodać mleko, sól i pieprz. Gotować co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Sos wymieszać z makaronem i oregano.
Sos pomidorowy: Pomidory, wyciśnięty czosnek, sól, oregano i cukier wymieszać w małym garnuszku i gotować, co jakiś czas mieszając do momentu aż woda odparuje i sos się zagęści.
Przygotowany makaron wyłożyć do wysmarowanej masłem formy. Makaron polać sosem. Sos dokładnie rozprowadzić łyżką. Na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry ser oraz drobno posiekane składniki (wędlinę, cebulę, paprykę, pieczarki). Całość posypać parmezanem.
Piec w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Kroić kilka minut po wyjęciu z piekarnika.