Paszteciki w makaronie cannelloni

paszteciki-z-canelloni-3

Dzisiaj za oknem ponuro i deszczowo, a ja jestem ogromnym zmarzluchem. Kocyk, ciepła herbata albo lepiej ciepły czerwony barszcz 🙂 A do barszczu oczywiście paszteciki z kapustą i grzybami. Niestety ze względu na ograniczony czas, dzisiaj zaserwowałam dość oryginalną wersję pasztecików. Kapusta z pieczarkami w makaronie cannelloni. Muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment kulinarny.

Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” 🙂

Składniki:

  • 10 rurek makaronu cannelloni (użyłam Lubella nr 53)
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200 g kiszonej kapusty
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kminku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

paszteciki-z-canelloni-2

Makaron ugotować al dente, odlać, opłukać zimną wodą i zostawić do przestudzenia.

Kapustę przelać kilka razy zimną wodą (na sitku).

Cebulę i pieczarki drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać kapustę, sól, pieprz i kminek i smażyć na patelni przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić do przestudzenia.

Makaron nadziać gotowym farszem (najłatwiej ustawić makaron pionowo i nadziewać przy pomocy małej łyżeczki), a następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Makaron należy okręcać, tak aby usmażył się ze wszystkich stron.

Paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem 🙂

paszteciki-z-canelloni


1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

Dodaj komentarz