Labneh (ser z jogurtu greckiego)

kulki-z-jogurtu-greckiego

Pyszny, kremowy serek z jogurtu greckiego. Ser uzyskujemy poprzez odcedzenie serwatki. Proces zajmuje kilka dnia. Takim serkiem, po dodaniu soli można smarować kanapki, ale można również zrobić z niego kulki obtoczone w ziołach i zalane oliwą.

Składniki:

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek do zalania
  • suszone oregano
  • czerwony pieprz
  • suszone chilli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka ząbków czosnku

kulki-z-jogurtu-greckiego-3

Jogurt przelać na sitko wyłożone gazą i zostawić pod przykryciem (np. talerzem) do lodówki na ok. 4 dni. Po tym czasie do jogurtu dodać sól i w takiej postaci można już wykorzystać jako serek do smarowania kanapek.

Można też uformować z sera małe kulki i obtoczyć je w suszonych przyprawach i drobno posiekanej bazylii. Przełożyć do słoika, dodać ząbki czosnku (ok. 2 ząbki na jeden średniej wielkości słoik) i zalać oliwą. Odstawić do lodówki.

Najlepiej smakują po kilku godzinach w takiej zalewie.

kulki-z-jogurtu-greckiego-2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.