Pyszny, kremowy serek z jogurtu greckiego. Ser uzyskujemy poprzez odcedzenie serwatki. Proces zajmuje kilka dnia. Takim serkiem, po dodaniu soli można smarować kanapki, ale można również zrobić z niego kulki obtoczone w ziołach i zalane oliwą.
Składniki:
- 600 g jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek do zalania
- suszone oregano
- czerwony pieprz
- suszone chilli
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka ząbków czosnku
Jogurt przelać na sitko wyłożone gazą i zostawić pod przykryciem (np. talerzem) do lodówki na ok. 4 dni. Po tym czasie do jogurtu dodać sól i w takiej postaci można już wykorzystać jako serek do smarowania kanapek.
Można też uformować z sera małe kulki i obtoczyć je w suszonych przyprawach i drobno posiekanej bazylii. Przełożyć do słoika, dodać ząbki czosnku (ok. 2 ząbki na jeden średniej wielkości słoik) i zalać oliwą. Odstawić do lodówki.
Najlepiej smakują po kilku godzinach w takiej zalewie.