Pierś kurczaka duszona w cebuli

Pierś z kurczaka duszona w cebuli

To jedno z najprostszych dań obiadowych, jakie przygotowuję. Składniki zawsze mam w domu (kurczak, cebula, masło). Obiad ekspresowy, dobry zawsze kiedy brakuje Wam pomysłu lub czasu 😉 

Składniki:

  • ok. 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Mięso oczyścić. Jeśli piersi są bardzo grube, można je lekko rozbić lub pokroić na cieńsze kawałki.

Mięso dokładnie natrzeć solą i pieprzem z dwóch stron.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.

Kurczaka przesmażyć krótko z dwóch stron na tej samej patelni, na której smaży się cebula.

Dodać wodę i masło.

Smażyć przez chwilę, aż masło się rozpuści.

Całość przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Pierś z kurczaka duszona w cebuli 2

6 komentarzy

  1. Zabrałam się do kotletów z piersi , zaglądam do szafki A Tu nie ma już bułki tartej… na szybko szukam pomysłu co by tu zrobić z mięsem i trafiłam na ten przepis. Jaki prosty! Jaki smaczny! Mąż wychwalił ! Będę powtarzać to danie! Dziękuję za przepis, pozdrawiam!

  2. Kocham cebule i że ja nigdy nie wpadłam na takie danie. Pychota!

  3. Nigdy czegoś takiego nie jadłam. Wygląda niesamowicie i pysznie. Kurczę! Zawsze gdy u Ciebie jestem to robię się głodna a „gdy widzę słodycze to kwiczę a oczy mi świecą jak znicze ” xD Twój blog nie jest dobrym pomysłem gdy mam ścisłą dietę ale kocham go! Na pewno wypróbuję ten przepis. Lubię mięso i cebulę. Może zmienię dodatek, ponieważ mój chłopak nie lubi kalafior i średnio lubi brokuły 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.