Kotlety po lwowsku

Kotlety po lwowsku 2

Kotlety z mielonego mięsa z piersi kurczaka, z dodatkiem żółtego sera. Podobno jest to przepis Magdy Gessler. Z taką informacją spotkałam się na innych stronach kulinarnych 🙂

Często robię kotlety mielone z piersi kurczaka, a dodatek sera jest ciekawym urozmaiceniem.

Z przepisu wychodzi 12 kotletów średniej wielkości.

Składniki:

  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 200 g żółtego, łagodnego sera (np. gouda)
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Mięso zmielić w maszynce do mielenia.

Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie i odcisnąć.

Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach,

Mięso wymieszać z bułką, jajkami, startym serem, solą i pieprzem.

Z powstałej masy formować ręką kotlety i obtaczać je w bułce tartej.

Smażyć z dwóch stron, na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.

Kotlety po lwowsku

Inspiracja: https://przepisyjoli.com/ (przepis zmodyfikowany)

3 komentarze

  1. Ja zazwyczaj nie mam czas na mielenie niestety… wtedy kupuję z Indykpola specjalne mięso z indyka na kotlety i wychodzą pyszne i soczyste.

  2. Ja też robię takie kotleciki ale fileta kroję w małe kawałki

Dodaj komentarz