Kotlety z mielonego mięsa z piersi kurczaka, z dodatkiem żółtego sera.
Często robię kotlety mielone z piersi kurczaka, a dodatek sera jest ciekawym urozmaiceniem.
Z przepisu wychodzi 12 kotletów średniej wielkości.
Składniki:
400 g mięsa z piersi kurczaka1 czerstwa kajzerka
200 g żółtego, łagodnego sera (np. gouda)
2 jajka
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
masło klarowane do smażenia
Mięso zmielić w maszynce do mielenia.
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie i odcisnąć.
Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach,
Mięso wymieszać z bułką, jajkami, startym serem, solą i pieprzem.
Z powstałej masy formować ręką kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
Smażyć z dwóch stron, na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.

Inspiracja: https://przepisyjoli.com/ (przepis zmodyfikowany)
Ja zazwyczaj nie mam czas na mielenie niestety… wtedy kupuję z Indykpola specjalne mięso z indyka na kotlety i wychodzą pyszne i soczyste.
Ja też robię takie kotleciki ale fileta kroję w małe kawałki
Też pewnie pyszne zrobione w ten sposób 🙂