Pierogi z pieca ze szpinakiem

pierogi ze szpinakiem

Rumiane, chrupiące pierogi z fetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym.

Ciasto:

  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Farsz:

  • 450 g szpinaku
  • 150 g sera feta
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • 50 dag parmezanu
  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • pestki dyni

Sos czosnkowy:

  • 200 g śmietany 18%
  • łyżka majonezu
  • pieprz
  • ząbek czosnku

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny).

W tym czasie przygotować farsz. Jeśli używamy mrożonego szpinaku należy go wcześniej rozmrozić i odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów.

Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia.

Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem.

pierogi ze szpinakiem 2

Dodaj komentarz