Tarta z kremem budyniowym i owocami

Tarta

Delikatna tarta z owocami. Polecam szczególnie z malinami oraz truskawkami.

Spód:

  • 180 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 30 ml mleka

Do mąki dodać zimne, pokrojone w kostkę masło, mleko, jajko, szczyptę soli oraz cukier. Składniki połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę.

Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i w tym czasie przygotować krem.

Krem i owoce:

  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła roślinnego
  • 2 żółtka
  • owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie)

Polewa:

  • 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego (ok. 90-100 g)
  • 1/2 szklanki wody

Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji budyniu.

Ciepły krem wylać na spód tarty. Odstawić do wystudzenia.

Aby przygotować polewę należy zagrzać dżem w wodą. Odstawić do przestygnięcia.

Na przestudzonym kremie ułożyć pokrojone owoce. Całość polać polewą brzoskwiniową.

Dodaj komentarz