Pomysł na wykorzystanie ugotowanego mięsa drobiowego. Zawsze kiedy gotujecie rosół czy po prostu wywar drobiowy pod inną zupę, możecie użyć mięsa do przygotowania farszu. Nie zmarnują się również warzywa – marchewki i pietruszki również można dodać do farszu.
Z przepisu uzyskacie ok. 15-20 pierogów w zależności od wielkości (ja przygotowałam równo 17 średniej wielkości pierogów).
Jeśli macie więcej mięsa, po prostu zwiększcie ilość ciasta na pierogi.
Farsz:
- ok. 250 ugotowanego mięsa drobiowego z bulionu (np. mięso z dwóch udek kurczaka)
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Ciasto:
- ok. 400 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 230 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- sól do gotowania wody
- mąka do podsypywania ciasta
- cebula, skwarki do okraszenia
Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.
Oddzielone od kości mięso (bez skóry) zmielić wraz z marchewkami, pietruszką i podsmażoną cebulą w maszynce do mielenia mięsa.
Farsz doprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
W gorącej wodzie rozpuścić masło.
Mąkę wsypać do miski. UWAGA: zacznijcie od ok. 350 g mąki.
Dodać do niej sól i wodę z masłem.
Wyrobić ciasto (najlepiej przy użyciu miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja użyłam ok. 400 g).
Ciasto cienko rozwałkować.
W czasie wałkowania podsypywać mąką, żeby nie przywierało do blatu.
Na ciasto nakładać łyżką farsz i wycinać pierogi.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę.
Pierogi gotować partiami. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1,5-2 minuty.
Po ugotowaniu można posypać usmażoną cebulą czy skwarkami (ja posypałam cebulą podsmażoną z kiełbasą drobiową).
Pierogi w każdej postaci wygrywają, a ta propozycja jest pyszna „)