Pierogi z mięsem drobiowym (rosołowym)

Pierogi z mięsem

Pomysł na wykorzystanie ugotowanego mięsa drobiowego. Zawsze kiedy gotujecie rosół czy po prostu wywar drobiowy pod inną zupę, możecie użyć mięsa do przygotowania farszu. Nie zmarnują się również warzywa – marchewki i pietruszki również można dodać do farszu.

Z przepisu uzyskacie ok. 15-20 pierogów w zależności od wielkości (ja przygotowałam równo 17 średniej wielkości pierogów).

Jeśli macie więcej mięsa, po prostu zwiększcie ilość ciasta na pierogi.

Farsz:

  • ok. 250 ugotowanego mięsa drobiowego z bulionu (np. mięso z dwóch udek kurczaka)
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • ok. 400 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 230 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • sól do gotowania wody
  • mąka do podsypywania ciasta
  • cebula, skwarki do okraszenia

Pierogi z mięsem 3

Farsz:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.

Oddzielone od kości mięso (bez skóry) zmielić wraz z marchewkami, pietruszką i podsmażoną cebulą w maszynce do mielenia mięsa.

Farsz doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:

W gorącej wodzie rozpuścić masło.

Mąkę wsypać do miski. UWAGA: zacznijcie od ok. 350 g mąki.

Dodać do niej sól i wodę z masłem.

Wyrobić ciasto (najlepiej przy użyciu miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja użyłam ok. 400 g).

Ciasto cienko rozwałkować.

W czasie wałkowania podsypywać mąką, żeby nie przywierało do blatu.

Na ciasto nakładać łyżką farsz i wycinać pierogi.

Pierogi z mięsem 2

W dużym garnku zagotować osoloną wodę.

Pierogi gotować partiami. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1,5-2 minuty.

Po ugotowaniu można posypać usmażoną cebulą czy skwarkami (ja posypałam cebulą podsmażoną z kiełbasą drobiową).

1 komentarz

  1. Pierogi w każdej postaci wygrywają, a ta propozycja jest pyszna „)

Dodaj komentarz