Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. U mnie w domu zawsze gościł jej nieco inny rodzaj (na bardziej puszystym cieście, z tartymi jabłkami – przepis możecie znaleźć tutaj). Teraz przedstawiam wersję na bardziej kruchym cieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Polecam spróbować obie 🙂

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 4/5 szklanki cukru

Jabłka:

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • ok. 3-4 łyżek cukru (do smaku)
  • 1/2 szklanki wody

Dodatkowo:

  • bułka tarta i masło do przygotowania formy
  • cukier puder do posypania

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier ugnieść ręką z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Dodać jajka i zagnieść kulę. Odstawić na około godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka.

Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię wraz z wodą i cukrem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż jabłka zmiękną. Odkryć i rozdrobnić jak najdokładniej szpatułką. Trzymać odkryte na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut aż masa zgęstnieje a jabłka się rozpadną (co jakiś czas rozdrabniać szpatułką).

Formę o wymiarach ok. 25 x 25 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzch utrzeć na tarce z dużymi oczkami pozostałą część ciasta.

Piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Szarlotka na kruchym cieście 2

Dodaj komentarz