Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście 2

Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. U mnie w domu zawsze gościł jej nieco inny rodzaj (na bardziej puszystym cieście, z tartymi jabłkami – przepis możecie znaleźć tutaj). Teraz przedstawiam wersję na bardziej kruchym cieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Polecam spróbować obie 🙂

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 4/5 szklanki cukru

Jabłka:

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka cukru (do smaku, można dodać więcej)
  • 1/2 szklanki wody

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier ugnieść ręką z zimnym masłem pokrojonym w kostkę.

Dodać jajka i zagnieść kulę.

Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka.

Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Przełożyć na patelnię wraz z wodą i cukrem.

Gotować na małym ogniu (bez przykrycia), aż jabłka zmiękną i się rozpadną (co jakiś czas rozdrabniać szpatułką).

Jabłka powinny być dość gęste.

Szarlotka na kruchym cieście

Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Jabłka wyłożyć na ciasto.

Na wierzch utrzeć na tarce z dużymi oczkami pozostałą część ciasta.

Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz