Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. U mnie w domu zawsze gościł jej nieco inny rodzaj (na bardziej puszystym cieście, z tartymi jabłkami – przepis możecie znaleźć tutaj). Teraz przedstawiam wersję na bardziej kruchym cieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Polecam spróbować obie 🙂
Ciasto:
Jabłka:
Dodatkowo:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier ugnieść ręką z zimnym masłem pokrojonym w kostkę.
Dodać jajka i zagnieść kulę.
Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka.
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Przełożyć na patelnię wraz z wodą i cukrem.
Gotować na małym ogniu (bez przykrycia), aż jabłka zmiękną i się rozpadną (co jakiś czas rozdrabniać szpatułką).
Jabłka powinny być dość gęste.
Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Jabłka wyłożyć na ciasto.
Na wierzch utrzeć na tarce z dużymi oczkami pozostałą część ciasta.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.