Aromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 40 średniej wielkości pierogów.
Ciasto:
- ok. 0,7 kg mąki pszennej
- 20 g drożdży
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki soli
- szklanka letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- dodatkowo: 1 jajko do posmarowania
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, a następnie zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Przesiać 0,5 kg mąki, dodać do niej mleko z drożdżami, wodę i sól. Ciasto wyrabiać rękami. Na tym etapie powinno być kleiste i raczej płynne. Do ciasta dodawać po trochu resztę mąki aż zacznie ono odchodzić od dłoni. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Ciasto włożyć do dużej miski oprószonej mąką. Najlepiej aby ciasto wyrastało 24 godziny w lodówce (wtedy należy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę.
Farsz:
- 2 opakowania sera typu feta
- 1,5 kg ziemniaków
- 6 dużych oliwek
- 6 pomidorów suszonych w oliwie
- 50 g pestek z dyni
- pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem.
Gotowe rozwałkować. Farsz wykładać łyżeczką na ciasto. Wykrawać pierogi.
Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut.