Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami

Pierogi 2

Aromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów.

Ciasto:

  • ok. 0,7 kg mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania

Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, a następnie zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Przesiać 0,5 kg mąki, dodać do niej mleko z drożdżami, wodę i sól. Ciasto wyrabiać rękami. Na tym etapie powinno być kleiste i raczej płynne. Do ciasta dodawać po trochu resztę mąki aż zacznie ono odchodzić od dłoni. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Ciasto włożyć do dużej miski oprószonej mąką. Najlepiej aby ciasto wyrastało 24 godziny w lodówce (wtedy należy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę.

Farsz:

  • 2 opakowania sera typu feta
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 6 dużych oliwek
  • 6 pomidorów suszonych w oliwie
  • 50 g pestek z dyni
  • pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem.

Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut.

Pierogi

Dodaj komentarz