Aromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 40 średniej wielkości pierogów.
Ciasto:
ok. 0,7 kg mąki pszennej
20 g drożdży
pół szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
szklanka letniej wody
2 łyżki oliwy
dodatkowo: 1 jajko do posmarowania
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, a następnie zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Przesiać 0,5 kg mąki, dodać do niej mleko z drożdżami, wodę i sól. Ciasto wyrabiać rękami. Na tym etapie powinno być kleiste i raczej płynne. Do ciasta dodawać po trochu resztę mąki aż zacznie ono odchodzić od dłoni. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Ciasto włożyć do dużej miski oprószonej mąką. Najlepiej aby ciasto wyrastało 24 godziny w lodówce (wtedy należy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę.
Farsz:
2 opakowania sera typu feta
1,5 kg ziemniaków
6 dużych oliwek
6 pomidorów suszonych w oliwie
50 g pestek z dyni
pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem.
Gotowe rozwałkować. Farsz wykładać łyżeczką na ciasto. Wykrawać pierogi.
Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut.