Zapiekana tortilla z oscypkiem

Tortilla z oscypkiem 2

Tortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu 😉

Składniki:

  • tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej)
  • kilka plastrów oscypka
  • rukola
  • serek śmietankowy z ziołami (typu Almette)
  • kilka plastrów wędzonej piersi kurczaka

Tortilla (około 6 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką.

Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki.

Każdą tortillę posmarować serkiem, ułożyć na niej plastry oscypka i wędzonej piersi kurczaka oraz garść rukoli. Tortillę złożyć na pół i opiec około 1-1,5 minuty w dobrze rozgrzanym opiekaczu lub na patelni grillowej. Należy uważać, bo szybko się przypieka.

Tortilla z oscypkiem 3

Dodaj komentarz