Zapiekana tortilla z oscypkiem

Tortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Idealna jako przekąska czy ciepłe danie na kolację.

Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 średnia pszenna tortilla (gotowa lub wykonana samodzielnie)
  • 3 plastry oscypka lub ewentualnie innego wędzonego sera
  • garść rukoli
  • 1 czubata łyżeczka serka śmietankowego (typu Almette)
  • 2 plastry wędliny drobiowej

Przepis na pyszną, pszenną tortillę znajdziecie TUTAJ.

Z tego przepisu przygotowuję 6 tortilli średniej wielkości.

Jeśli używacie gotowych (które są nieco większe), dodajcie więcej składników do środka.

Tortillę posmarować serkiem, ułożyć na niej plastry oscypka i wędliny drobiowej oraz garść rukoli.

Placek złożyć na pół i piec przez około 1-1,5 minuty w dobrze rozgrzanym opiekaczu lub na patelni grillowej.

Uważać, żeby tortilla się nie przypaliła.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.