
Tortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Idealna jako przekąska czy ciepłe danie na kolację.
Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych.
Składniki na 1 porcję:
- 1 średnia pszenna tortilla (gotowa lub wykonana samodzielnie)
- 3 plastry oscypka lub ewentualnie innego wędzonego sera
- garść rukoli
- 1 czubata łyżeczka serka śmietankowego (typu Almette)
- 2 plastry wędliny drobiowej
Przepis na pyszną, pszenną tortillę znajdziecie TUTAJ.
Z tego przepisu przygotowuję 6 tortilli średniej wielkości.
Jeśli używacie gotowych (które są nieco większe), dodajcie więcej składników do środka.

Tortillę posmarować serkiem, ułożyć na niej plastry oscypka i wędliny drobiowej oraz garść rukoli.
Placek złożyć na pół i piec przez około 1-1,5 minuty w dobrze rozgrzanym opiekaczu lub na patelni grillowej.
Uważać, żeby tortilla się nie przypaliła.
