Kluski gryczane z sosem pomidorowym

Kluski-gryczane

Ograniczam mąkę pszenną i stąd pomysł klusek gryczanych 🙂 Mniej klejące niż tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym. 

Kluski:

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listów świeżej bazylii
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka oliwy

Przecier pomidorowy gotować w garnku z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, solą, pieprzem i oregano około 15 minut. W tym czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją na łyżce oliwy. Do cebuli dodać sos pomidorowy. Trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec dodać pokrojoną bazylię i zamieszać sos.

Mąkę wymieszać z solą, miękkim masłem oraz jajkami. W dużym garnku zagotować wodę. Kluski wrzucać łyżeczką na gotującą się wodę. Po chwili od wypłynięcia wyjmować je z wody łyżką cedzakową.

Gotowe kluski polać sosem pomidorowym.

Kluski gryczane 2

Dodaj komentarz