Ciasto czekoladowo-bananowe

Tort z bananami 2

Biszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą.

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy)

Masa budyniowa:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (60 g)
  • 5  żółtek
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • dodatkowo: 3 banany

Na wierzch:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady

Najpierw należy przygotować biszkopt.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Oddzielić białka od żółtek.

Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasną masę.

Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy oraz kakao i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Białka ubić na pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z przygotowaną masą.

Wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem.

Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C  (do tzw. suchego patyczka).

Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem.

Dodawać mleko, dalej mieszając. Całość gotować, mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu.

Po ostudzeniu zmiksować z masłem.

Tort z bananami

Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.

Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą.

Tort z bananami 3

Dodaj komentarz