Biszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą.
Biszkopt czekoladowy:
Masa budyniowa:
Na wierzch:
Najpierw należy przygotować biszkopt.
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka ubić z cukrem na jasną masę.
Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy oraz kakao i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Białka ubić na pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z przygotowaną masą.
Wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem.
Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka).
Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem.
Dodawać mleko, dalej mieszając. Całość gotować, mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu.
Po ostudzeniu zmiksować z masłem.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą.
Nie podano ile cukru pudru do biszkoptu. Pozdrawiam i czekam bo właśnie będę robil
W opisie był błąd. Juz poprawiłam – tylko 150 g zwykłego cukru. Dziękuję za komentarz i życzę udanych wypieków 🙂