Pierniczki

pierniczki 1

Świąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej zrobić 2 tygodnie przed Świętami a polukrować kilka dni później. Rodzynki i orzechy sprawiają że pierniki ciężej się wycina, ale za to są smaczniejsze.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka miodu
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 3 pomarańczy

Na wierzch:

  • lukier cytrynowy
  • polewa czekoladowa
  • orzechy do przybrania

Rodzynki i orzechy namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie. Orzechy drobno posiekać. Miód rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z mąką, sodą, masłem, przyprawą piernikową i cynamonem. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy i cukier puder. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać trochę mąki.

Ciasto dzielić na mniejsze części i wałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać wzory. Pierniki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C do zarumienienia (kilka minut z obu stron). Przestudzić i przełożyć do zamykanych pojemników.

Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, później twardnieją. Miękną ponownie po polukrowaniu lub długim leżakowaniu w zamkniętym pojemniku.

Ostudzone pierniki polukrować i posypać orzechami (następnego dnia po upieczeniu lub po kilku dniach). Można również polać polewą czekoladową.

Lukier cytrynowy: 2 szklanki cukru pudru, sok z jednej dużej cytryny

Cukier wymieszać energicznie z sokiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać trochę wody.

Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka

Mleko podgrzać z masłem aż do rozpuszczenia. Dodać podzieloną na części czekoladę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia.

pierniczki

Dodaj komentarz