Kurczak w panierce kokosowej

kurczak-w-panierce-kokosowej

Pierś z kurczaka marynowana w zalewie z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu i imbiru, a następnie panierowana w wiórkach kokosowych. Cudowne połączenie smaków 🙂

Proponuję podawać z ryżem i surówką z białej kapusty.

Składniki:

  • 350 g mięsa z piersi kurczaka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
  • szczypta płatków chilli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko + szczypta soli + szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Mięso z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i rozbić tłuczkiem do mięsa. W misce wymieszać sok z cytryny, sos sojowy, miód, suszony imbir, chilli, pieprz i sól. W tak przygotowaną zalewę włożyć kawałki kurczaka i zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut w lodówce.

Bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi. Jajko roztrzepać widelcem i wymieszać z solą i pieprzem.

Kurczaka wyjętego z zalewy maczać najpierw w jajku a następnie obtaczać w wiórkach wymieszanych z bułką tartą.

Kurczaka smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni, głębokim oleju.

kurczak-w-panierce-kokosowej-2

Dodaj komentarz