Pierś z kurczaka marynowana w zalewie z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu i imbiru, a następnie panierowana w wiórkach kokosowych. Cudowne połączenie smaków 🙂
Proponuję podawać z ryżem i surówką z białej kapusty.
Składniki:
- 350 g mięsa z piersi kurczaka
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
- szczypta płatków chilli
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko + szczypta soli + szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Mięso z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i rozbić tłuczkiem do mięsa.
W misce wymieszać sok z cytryny, sos sojowy, miód, suszony imbir, chilli, pieprz i sól.
W tak przygotowaną zalewę włożyć kawałki kurczaka i zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut w lodówce.
Bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Jajko roztrzepać widelcem i wymieszać z solą i pieprzem.
Kurczaka wyjętego z zalewy maczać najpierw w jajku, a następnie obtaczać w wiórkach wymieszanych z bułką tartą.
Kurczaka smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni, głębokim oleju.