Chrupiące placki z kaszy jaglanej z dodatkiem parmezanu. Świetnie sprawdzą się jako przekąska. Są lekko pikantne dzięki dodatkowi chilli i pieprzu.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej + 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 30 g drobno utartego parmezanu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- szczypta zmielonego chilli
- Do posypania: świeżo zmielony czerwony pieprz
Kaszę przesypać na sitko z drobnymi oczkami i dokładnie opłukać, najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. W małym garnuszku zagotować ok. 300 ml wody z dodatkiem łyżeczki soli. Na gotującą się wodę dodać kaszę. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut).
Kaszę lekko przestudzić i wymieszać z jajkiem, utartym parmezanem, szczyptą soli, szczyptą pieprzu, ziołami prowansalskimi. Doprawić chilli.
Masę nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko uklepując masę, formować okrągłe placuszki. Z podanego przepisu uzyskałam 10 średniej wielkości placków. Wierzch posypać zmielonym czerwonym pieprzem.
Piec 25 minut w temperaturze 190°C.
Źródło: www.mojdietetyk.pl (przepis zmodyfikowany)