Ciasto czekoladowe z bananem i ananasem

ciasto-czekoladowe-z-bananami-2

Czekoladowe, wilgotne, ciężkie ciasto z rozpuszczoną czekoladą oraz dodatkiem bananów i kawałków ananasa. W smaku bardziej przypomina brownie niż klasycznego murzynka. Na wierzch proponuję polewę czekoladową i ulubione orzechy lub migdały.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 plastry ananasa z puszki lub świeżego
  • garść orzechów/migdałów do posypania

Polewa czekoladowa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody

W rondelku, na małym ogniu rozpuścić masło z połamaną na kawałki czekoladą. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę. Dodawać partiami mąkę i rozpuszczoną czekoladę z masłem, ciągle miksując. Na koniec dodać proszek do pieczenia i rozgniecione widelcem banany. Całość zmiksować.

Ananasa pokroić w drobną kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do podłużnej, wyłożonej papierem do pieczenia formy o długości 28 cm.

Piec w temperaturze 180°C przez 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.

Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszać łyżką z cukrem pudrem, miodem i wodą. Gotować przez chwilę na małym ogniu, do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej polewy.

Ciasto polać gotową polewą i posypać drobno posiekanymi orzechami.

ciasto-czekoladowe-z-bananami

3 komentarze

  1. Ciekawe ciasto 🙂 Zapowiada się bardzo orzeźwiająco 🙂

  2. Pyszna dawka czekolady:)

  3. uwielbiam ciasta na bananach. z ananasem jeszcze nie robiłam, pyszny pomysł 🙂

Dodaj komentarz