Makaron i mascarpone to zawsze dobre połączenie. Tym razem prezentuję wersję z pieczarkami, szpinakiem, czerwoną cebulą i szczypiorkiem.
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki fety
- 250 g mascarpone
- 250 g makaronu penne + 1 łyżeczka soli
- 1/2 pęczka szczypiorku
- kilka liści świeżej bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki suszonego estragonu
- olej do smażenia
Makaron zagotować w osolonej wodzie.
Pieczarki pokroić w cienkie plastry.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość.
Dodać szpinak. Smażyć do czasu, aż liście szpinaku się skurczą.
Na patelnię dorzucić fetę i mascarpone. Zamieszać i doprawić estragonem.
Smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i bazylię.
Przygotowany sos dodać do ugotowanego makaronu. Całość zamieszać.