Kalafior gotowany z pomidorami i odrobiną cynamonu. Danie można podawać samodzielnie np. posypane fetą lub może stanowić ciekawy dodatek do obiadu.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany na patelni olej.
Dodać wyciśnięty czosnek i przesmażyć przez chwilę, co jakiś czas mieszając.
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Dodać na patelnię, doprawić solą, pieprzem, cynamonem i smażyć przez ok. 5 minut.
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć i obrać ze skóry.
Zawartość patelni przerzucić do garnka. Dodać pokrojone pomidory i passatę. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż kalafior zmięknie.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można posypać pokruszoną fetą.
Robiłam dwa lata temu. Dzięki za przypomnienie o nim, bo to naprawdę zacne danie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂
O muszę koniecznie wypróbować! 🙂
Bardzo ciekawe danie 🙂