Kapusta duszona z kiełbasą

Młoda kapusta z kiełbasą

Nieco bardziej treściwa wersja duszonej kapusty – z dodatkiem podsmażonej cebuli i kiełbasy.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
  • 1 duża cebula
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki wody

Kapustę poszatkować (niezbyt drobno), przełożyć do dużego garnka i zalać wodą.

Dodać liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu.

Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do czasu, aż kapusta wyraźnie zmniejszy swoją objętość i zmięknie.

Cebulę i kiełbasę posiekać w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Do kapusty dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i cebulę z kiełbasą. Wszystko dokładnie wymieszać.

Całość gotować pod przykryciem jeszcze przez ok. 15 minut.

Na koniec dodać drobno posiekany koperek.

1 komentarz

  1. O będę musiała spróbować tego przepisu! 🙂

Dodaj komentarz