Nieco bardziej treściwa wersja duszonej kapusty – z dodatkiem podsmażonej cebuli i kiełbasy.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
- 1 duża cebula
- 1,5 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki wody
Kapustę poszatkować (niezbyt drobno), przełożyć do dużego garnka i zalać wodą.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu.
Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do czasu, aż kapusta wyraźnie zmniejszy swoją objętość i zmięknie.
Cebulę i kiełbasę posiekać w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Do kapusty dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i cebulę z kiełbasą. Wszystko dokładnie wymieszać.
Całość gotować pod przykryciem jeszcze przez ok. 15 minut.
Na koniec dodać drobno posiekany koperek.
Przepis fajny, dla mnie zdecydowanie za dużo czosnku.
Dzięki 🙂 może czasem nieco przesadzam z czosnkiem 😉
O będę musiała spróbować tego przepisu! 🙂