Prosty pomysł na makaron – z mascarpone, pieczarkami i parmezanem. Całość posypana świeżą rukolą.
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 250 g mascarpone
- 50 g parmezanu
- 250 g makaronu penne + 1 łyżeczka soli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta świeżo mielonego czerwonego pieprzu
- olej do smażenia
- garść liści rukoli
Makaron zagotować w osolonej wodzie.
Pieczarki pokroić w cienkie plastry.
Parmezan utrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość.
Mascarpone wymieszać z utartym parmezanem. Dodać na patelnię, smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsty sos.
Przygotowany sos dodać do ugotowanego makaronu. Całość zamieszać.
Wyłożyć na talerze. Posypać czerwonym pieprzem i świeżą rukolą.