Pomysł na wykorzystanie mięsa drobiowego z rosołu. Dodatek kapusty kiszonej sprawia, że kotlety nie są suche.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka ugotowane w rosole
- 400 g kapusty kiszonej (surowej)
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z kapustą kiszoną w maszynce do mielenia. Używam surowej, kiszonej kapusty (bez gotowania).
Do powstałej masy dodać jajko.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Z masy formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i delikatnie rozpłaszczać ręką. Z podanych składników uzyskałam 9 średniej wielkości kotletów.
Kotlety smażyć z dwóch stron, na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.
Kapusta ma byc ugotowana? Nic na ten temat nie piszecie?
Nie, dodawałam surową kapustę. Dodałam też przed chwilą tę informację w przepisie, żeby nie było wątpliwości 🙂
Super obiad