Kluski śląskie

Kluski-śląskie

Przepis podstawowy na kluski śląskie.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • 1 jajko

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Uklepać w misce.

Wykroić 1/4 ziemniaków i odłożyć je na bok.

W miejsce wyjętych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną.

Dodać jajko, łyżeczkę soli i wyjęte wcześniej ziemniaki.

Wyrobić ręką elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki ziemniaczanej.

Z ciasta odrywać po kawałku i wyrabiać w ręku małe kulki.

Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć i uformować w niej palcem dziurkę.

Kluski wrzucać partiami na gotującą się, lekko osoloną wodę. Zamieszać, aby nie przykleiły się do dna.

Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia.

Kluski-śląskie-2

Jeden komentarz

  1. Uwielbiam kluski śląskie z sosem grzybowym ale jeszcze nigdy sama ich nie robiłam. Dopiero Twój przepis mnie zainspirował żeby wreszcie spróbować. Przy sosie poszłam na skróty i zrobiłam go na koncentracje grzybowej od Krakusa. Wyszedł tak smaczny jak u mamy. Pewnie dlatego, że w składzie nie ma chemii i konserwantów.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.