Przepis podstawowy na kluski śląskie.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
- 1 jajko
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Uklepać w misce.
Wykroić 1/4 ziemniaków i odłożyć je na bok.
W miejsce wyjętych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać jajko, łyżeczkę soli i wyjęte wcześniej ziemniaki.
Wyrobić ręką elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki ziemniaczanej.
Z ciasta odrywać po kawałku i wyrabiać w ręku małe kulki.
Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć i uformować w niej palcem dziurkę.
Kluski wrzucać partiami na gotującą się, lekko osoloną wodę. Zamieszać, aby nie przykleiły się do dna.
Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia.
Uwielbiam kluski śląskie z sosem grzybowym ale jeszcze nigdy sama ich nie robiłam. Dopiero Twój przepis mnie zainspirował żeby wreszcie spróbować. Przy sosie poszłam na skróty i zrobiłam go na koncentracje grzybowej od Krakusa. Wyszedł tak smaczny jak u mamy. Pewnie dlatego, że w składzie nie ma chemii i konserwantów.