Sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Do pasztetu wykorzystuję też marchewki i pietruszkę z zupy.
Składniki:
- mięso z ok. 1,5 kg kurczaka z rosołu (bez piersi)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 3 marchewki z rosołu
- 1 pietruszka z rosołu
- 1/4 szklanki rosołu
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
Mięso z kurczaka (oddzielone od kości) zmielić w maszynce do mielenia wraz z marchewkami i pietruszką.
Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano.
Dodać jajka, rosół i bułkę tartą.
Całość wymieszać łyżką.
Przełożyć do małej, podłużnej foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec przez ok. 70 minut w temperaturze 180°C.