Pasztet z kurczaka rosołowego

Pasztet

Sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Do pasztetu wykorzystuję też marchewki i pietruszkę z zupy.

Składniki:

  • mięso z ok. 1,5 kg kurczaka z rosołu (bez piersi)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 3 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 1/4 szklanki rosołu
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Pasztet 3

Mięso z kurczaka (oddzielone od kości) zmielić w maszynce do mielenia wraz z marchewkami i pietruszką.

Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano.

Dodać jajka, rosół i bułkę tartą.

Całość wymieszać łyżką.

Przełożyć do małej, podłużnej foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Piec przez ok. 70 minut w temperaturze 180°C.

Pasztet 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.