Pasztet jajeczno-pieczarkowy

pasztet-jajeczno-pieczarkowy

Pasztet z jajek i pieczarek, z dodatkiem suszonych ziół. Delikatny i aromatyczny, w sam raz na kanapki.

Składniki:

  • 10 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 surowe jajka
  • 500 g pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

pasztet-jajeczno-pieczarkowy-3

Pieczarki utrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć, co jakiś czas mieszając, do odparowania wody. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Jajka ugotowane na twardo pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Do dużej miski przełożyć posiekane jajka, przesmażoną cebulę z pieczarkami oraz pozostałe składniki (surowe jajka, bułkę tartą, pietruszkę, szczypiorek, majonez, śmietanę, bazylię, majeranek, sól, pieprz). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Podłużną formę o długości 28 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy i lekko wygładzić łyżką. Piec 60 minut w temperaturze 200°C.

pasztet-jajeczno-pieczarkowy-2

3 komentarze

  1. Polecam.Dziś robiłem smaczny prosty w przygotowaniu.Można eksperymentować z przyprawami:-)

  2. Sprobuje zrobic, pysznie wyglada

Dodaj komentarz