Pasztet z jajek i pieczarek, z dodatkiem suszonych ziół. Delikatny i aromatyczny, w sam raz na kanapki.
Składniki:
- 10 ugotowanych na twardo jajek
- 2 surowe jajka
- 500 g pieczarek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
Pieczarki utrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć, co jakiś czas mieszając, do odparowania wody. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Jajka ugotowane na twardo pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Do dużej miski przełożyć posiekane jajka, przesmażoną cebulę z pieczarkami oraz pozostałe składniki (surowe jajka, bułkę tartą, pietruszkę, szczypiorek, majonez, śmietanę, bazylię, majeranek, sól, pieprz). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Podłużną formę o długości 28 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy i lekko wygładzić łyżką. Piec 60 minut w temperaturze 200°C.
Właśnie pieke
Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂 Ja go bardzo lubię.
Piekłam zgodnie z przepisem, smaczny, prosty w wykonaniu, apetycznie wygląda. Polecam.
Pyszny.
Polecam.Dziś robiłem smaczny prosty w przygotowaniu.Można eksperymentować z przyprawami:-)
Sprobuje zrobic, pysznie wyglada
Polecam 🙂