Pyszne połączenie smaków. Ananasowy krem na puszystym biszkopcie, a na wierzchu kokosowa beza. Ciasto jest dość pracochłonne. Oddzielnie pieczemy bezę i biszkopt.
Przepis został napisany we współpracy z portalem KobiecePorady.pl, gdzie znajdziecie wiele ciekawych przepisów – być może wkrótce również moich! 🙂
Spód:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić dokładnie na sztywną pianę (na wysokich obrotach miksera).
Uważać, aby nie “przebić” białek.
Do białek dodawać partiami cukier (po łyżce).
Po każdym dodaniu cukru masę mieszać, aby cukier się rozpuścił.
Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając.
Powinniście uzyskać jasną, puszystą masę.
Mąkę przesiać przez sitko i dodawać partiami do masy.
Mieszać mikserem na niskich obrotach do czasu wymieszania się składników.
Formę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę przelać do tak przygotowanej tortownicy.
Piec w temp. 170°C przez ok. 40-50 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Krem ananasowy:
Z puszki ananasów odlać jedną szklankę zalewy.
Ananasy odstawić na sitku do ocieknięcia (ociekniętą zalewę wykorzystamy jeszcze do nasączenia biszkoptu).
1/3 szklanki zalewy wymieszać z budyniem, cukrem i mąką.
Pozostałą część zagotować.
Na gotującą się zalewę ananasową dodać masę budyniową i dokładnie wymieszać (do uzyskania konsystencji budyniu). Odstawić do ostygnięcia.
Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować na puszystą masę.
Dodawać do niego partiami żółtka (również w temperaturze pokojowej), ciągle miksując.
Do powstałej masy dodawać po łyżce budyniu ananasowego i dalej miksować.
Ananasy pokroić w drobną kostkę. Odcisnąć z nadmiaru soku.
Dodawać partiami do kremu i delikatnie mieszać łyżką.
Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Upiec w blaszce o takich samych wymiarach jak biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Wyłączyć piernik, a bezę zostawić jeszcze przez 15 minut w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Biszkopt nasączyć sokiem, który ociekł z ananasów. Jeśli jest go za mało można użyć wody zmieszanej z cukrem i cytryną (pół szklanki wody, pół łyżeczki cukru, kilka kropel cytryny).
Na biszkopcie rozprowadzić krem ananasowy.
Całość przykryć ostudzonym plackiem kokosowym.
Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.