Ciasto ananasowe

ananasowe-2

Pyszne połączenie smaków. Ananasowy krem na puszystym biszkopcie, a na wierzchu kokosowa beza. Ciasto jest dość pracochłonne. Oddzielnie pieczemy bezę i biszkopt.

Przepis został napisany we współpracy z portalem KobiecePorady.pl, gdzie znajdziecie wiele ciekawych przepisów – być może wkrótce również moich! 🙂

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Formę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 175°C.

Krem ananasowy:

  • puszka ananasów
  • pół opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka

Z puszki ananasów odlać jedną szklankę zalewy. Ananasy odstawić na sitku do ocieknięcia (ociekniętą zalewę wykorzystamy jeszcze do nasączenia biszkoptu). 1/3 szklanki zalewy wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Pozostałą część zagotować. Na gotującą się zalewę ananasową dodać masę budyniową i dokładnie wymieszać (do uzyskania konsystencji budyniu). Odstawić do ostygnięcia.

Masło zmiksować z żółtkami (masło i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej). Do powstałej masy dodawać po łyżce budyniu ananasowego i dalej miksować. Ananasy pokroić w drobną kostkę. Odcisnąć z nadmiaru soku. Dodawać partiami do kremu i delikatnie mieszać łyżką.

Beza kokosowa:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 mała paczka wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce o takich samych wymiarach jak biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Wyłączyć piernik, a bezę zostawić jeszcze przez 15 minut w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Biszkopt nasączyć sokiem który ociekł z ananasów. Jeśli jest go za mało można użyć wody zmieszanej z cukrem i cytryną (pół szklanki wody, pół łyżeczki cukru, kilka kropel cytryny).

Na biszkopcie rozprowadzić krem ananasowy. Całość przykryć ostudzonym plackiem kokosowym. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.

ananasowe

Dodaj komentarz