Ciasto ananasowe

ananasowe-2

Pyszne połączenie smaków. Ananasowy krem na puszystym biszkopcie, a na wierzchu kokosowa beza. Ciasto jest dość pracochłonne. Oddzielnie pieczemy bezę i biszkopt.

Przepis został napisany we współpracy z portalem KobiecePorady.pl, gdzie znajdziecie wiele ciekawych przepisów – być może wkrótce również moich! 🙂

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę.

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę.

Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować.

Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.

Formę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 175°C.

Ananasowe

Krem ananasowy:

  • puszka ananasów
  • pół opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka

Z puszki ananasów odlać jedną szklankę zalewy.

Ananasy odstawić na sitku do ocieknięcia (ociekniętą zalewę wykorzystamy jeszcze do nasączenia biszkoptu).

1/3 szklanki zalewy wymieszać z budyniem, cukrem i mąką.

Pozostałą część zagotować.

Na gotującą się zalewę ananasową dodać masę budyniową i dokładnie wymieszać (do uzyskania konsystencji budyniu). Odstawić do ostygnięcia.

Masło zmiksować z żółtkami (masło i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej).

Do powstałej masy dodawać po łyżce budyniu ananasowego i dalej miksować.

Ananasy pokroić w drobną kostkę. Odcisnąć z nadmiaru soku.

Dodawać partiami do kremu i delikatnie mieszać łyżką.

ananasowe

Beza kokosowa:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 mała paczka wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.

Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Upiec w blaszce o takich samych wymiarach jak biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Wyłączyć piernik, a bezę zostawić jeszcze przez 15 minut w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Biszkopt nasączyć sokiem, który ociekł z ananasów. Jeśli jest go za mało można użyć wody zmieszanej z cukrem i cytryną (pół szklanki wody, pół łyżeczki cukru, kilka kropel cytryny).

Na biszkopcie rozprowadzić krem ananasowy.

Całość przykryć ostudzonym plackiem kokosowym.

Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.

Ananasowe 2

Dodaj komentarz