Kapusta w pomidorach

kapusta-w-pomidorach

Proste danie jednogarnkowe – kapusta z pieczarkami, marchewką i pomidorami. Dodatek miodu, kminu rzymskiego, czosnku i suszonej papryki wspaniale urozmaica smak.

Składniki:

  • 1/2 główki średniej wielkości białej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 10 pieczarek
  • 2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • olej do smażenia

Kapustę drobno posiekać i przełożyć do dużego garnka. Dodać sól, pieprz, wodę i liście laurowe i gotować pod przykryciem, na małym ogniu.

Marchewkę pokroić w cienkie plastry. Pieczarki i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zaszklić na nim pokrojoną cebulę, a następnie pieczarki i marchewkę. Podsmażone warzywa i pieczarki przełożyć do garnka z kapustą (kapusta powinna już wyraźnie zmniejszyć objętość). Dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, miód i kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu. Po ok. 5 minutach dodać pomidory. Wszystko gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, do czasu aż marchew i kapusta będą miękkie.

kapusta-w-pomidorach-3

Dodaj komentarz