Pasta z groszku konserwowego

pasta-z-groszku-3

Pasta z groszku konserwowego, z dodatkiem fety, czosnku i odrobiny parmezanu. Doskonale nadaje się na kanapki, a jeśli dodamy odrobinę więcej śmietany może spełniać rolę dipu do warzyw.

Składniki:

  • 1 puszka groszku konserwowego (400 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki sera typu feta
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 mała cebula
  • szczypta suszonego chilli
  • 2 łyżeczki śmietany 22%

Czosnek i cebulę pokroić na drobniejsze kawałki. Groszek odlać z zalewy.

Wszystkie składniki pasty umieścić w malakserze i dokładnie wymieszać. Po zblendowaniu, pasta powinna mieć jednolitą konsystencję.

W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub chilli. Gotową pastę przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz