Makaron ryżowy z kurczakiem, jajkiem, sosem z dodatkiem limonki i pasty tamaryndowej, orzechami i kiełkami fasoli mung.
Składniki na 4 porcje:
- 350 g mięsa z piersi kurczaka
- 200 g makaronu ryżowego
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 5 ząbków czosnku
- ok. 50 g kiełków fasoli mung
- 1/2 pęczka dymki (biała i zielona część)
- garść prażonych orzechów ziemnych
- 1/2 limonki
- garść świeżej kolendry
Sos:
- 8 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki pasty tamaryndowej
- 5 łyżek cukru
- sok z 1/2 limonki
- 4 łyżki wody
- szczypta suszonego chilli
Makaron ugotować (gotować przez ok. 5 minut), odcedzić i przelać zimną wodą.
Składniki sosu wymieszać łyżką w miseczce.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim wyciśnięte ząbki czosnku.
Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka.
Smażyć do zrumienienia, co jakiś czas mieszając.
Wbić jajka, zmniejszyć moc palnika i smażyć przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.
Dodać makaron, a po chwili przygotowany sos.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
Na koniec dodać część posiekanej dymki oraz kiełków fasoli mung (mniejszą część zostawić do posypania na talerzu) i dokładnie wymieszać.
Danie wyłożyć na talerz i posypać resztą posiekanej dymki, kiełkami, liśćmi świeżej kolendry i drobno posiekanymi orzeszkami.
Skropić sokiem z limonki.